Vernisáž výstavy Zlatý súdok 2013 bude na Veľkonočný pondelok

01.04.2013 Prešov

Prešov 31. marca (TASR) – Vernisáž výstavy najlepších výtvarných prác 19. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok bude v pondelok 1. apríla o 11. h v Šarišskej galérii v Prešove. Krátko nato sa pred galériou na Hlavnej ulici bude konať aj oficiálne vyhlásenie výsledkov tohto ročníka.
Zakladateľ súťaže známy prešovský karikaturista Fedor Vico prezradil iba toľko, že najlepší kreslený vtip na tému pivo je dielom ukrajinského autora.
„Tak, ako je zachovaná tradičná téma pivo, ktorá sa zdá byť nevyčerpateľnou studnicou nápadov, nemení sa ani deň, kedy predstavujeme práce verejnosti. Už pred rokmi som povedal, že vždy sa budeme snažiť otvárať výstavu 1. apríla, aj keby to vychádzalo na Štedrý deň,“ hovorí s úsmevom neúnavný organizátor súťaže Vico.
O neustálom záujme súťažiť o Zlatý súdok vypovedá aj doterajšia účasť v histórii podujatia. Od jeho vzniku prešlo rukami poroty takmer 6000 kreslených vtipov spracovaných rôznymi výtvarnými technikami.
„Tento rok prihlásilo do súťaže svoje práce 202 autorov z 37 krajín sveta. Porota musela posúdiť dovedna 505 príspevkov, čo nie je jednoduché. Okrem tradičných zástupcov, ktorí sa zúčastňujú každý rok, sme tentoraz dostali aj práce z Brazílie, Austrálie, Číny a prvýkrát aj z Nigérie. Hodnotí sa nápad, kreativita i spracovanie témy,“ vysvetlil Vico.
Výstavu desiatok prác na tému pivo, ktorá zostáva trvalou inšpiráciou pre výtvarníkov od vzniku tohto netradičného festivalu, budú môcť diváci v priestoroch Šarišskej galérii navštíviť do polovice mája tohto roka.
 

Vyberte región